Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Και τώρα.... τι γίνεται τώρα με το θέμα της Ανάπλασης; Μας περιμένουν 10 χρόνια φαγούρας;

Το παρακάτω κείμενο το έγραψα στο Μπλογκ της Ανάπλασης, όμως θέλω να το επαναλάβω εδώ γιατί εκφράζει προσωπικές μου τάσεις (για να μην πω "αγωνίες" που το βρίσκω βαρύγδουπο αλλά πιο αληθινό) και γιατί θέτει ένα ζήτημα που θα με και μας απασχολήσει πολύ στο προσεχές μέλλον. Θέτει το ερώτημα "Και τώρα... τι κάνουμε;"
.
Σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Παμπειραϊκής Επιτροπής (λίγο πριν την "Ημερίδα" του Δήμου), ο Νίκος Μπελαβίλας, αφού ανέλυσε την κατάσταση σε όλο το λεκανοπέδιο και στη Δραπετσώνα ειδικότερα από πολεοδομική άποψη αλλά μαζί και με το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, κατέληξε ότι η πρόταση για Ενιαίο Πάρκο (Μητροπολιτικό) μπορεί και πρέπει να γίνει θέση της Παμπειραϊκής, και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με μια τελευταία φράση: "Βέβαια αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για μια δεκαετία εκεί, απλά, δεν θα γίνει τίποτα"
.
Δέκα χρόνια πέτρινα λοιπόν;.
.
Από μια άποψη ακούγεται καλό. Δεν θα χτίσουν, δεν θα καταστρέψουν, δεν θα δημιουργήσουν τετελεσμένα και, κάποια στιγμή μια νέα γενιά, που ήδη έχει εκδηλωθεί και έχει διάθεση να πάρει την υπόθεση "περιβάλλον" στα χέρια της, θα βρει τρόπο να απαλλοτριώσει ή να αγοράσει τον χώρο και θα φτιάξει Μητροπολιτικό Ενιαίο Πάρκο, ευλογία για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο και ιδιαίτερα για τον Πειραιά και τη Δραπετσώνα.
.
Από την άλλη ακούγεται απογοητευτικό. Το θέμα τέθηκε αποφασιστικά από το 1983-84 περίπου, φάνηκε να λύνεται οριστικά το 1992-93, προχώρησε με κλείσιμο των Λιπασμάτων το 1999 και κατάρτιση μια Μελέτης Ανάπλασης το 2005-06 και τώρα θα βαλτώσει για μια δεκαετία; Και τα οφέλη που περιμένει αυτή η πόλη πότε θα φανούν στον ορίζοντα; Ως πότε θα μένει σκουπιδότοπος του λεκανοπεδίου; Γιατί δεν δικαιούται μιας ανάπτυξης που μαζί με το πράσινο θα περιλαμβάνει και δουλειές και θα αναβαθμίζει το αστικό περιβάλλον δίνοντας αξία στην υποβαθμισμένη γη;
.
Δυστυχώς η πρωτοβουλία έχει χαθεί από τις δυνάμεις της πόλης. Δεν είναι πλέον η Δημοτική Αρχή σε θέση να καθορίσει τις εξελίξεις (δεν είναι δυνατόν ούτε τη Μελέτη να εγκρίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο) και δεν είναι ούτε και η αντιπολίτευση έτοιμη ή ικανή για το παραμικρό. Μόνο η πλευρά Μπεάζογλου έχει κάτι να πει καθώς είναι πάντα έτοιμη να πρωτοπορήσει σε εποχές που το "όχι" κυριαρχεί και οι θετικές προτάσεις λείπουν απελπιστικά ή έχουν αποδυναμωθεί ουσιαστικά.
.
Ας ελπίσουμε ότι δεν έχουν χαθεί όλα. Δύσκολο να το ελπίζει κανείς μέσα στο πολιτικό τέλμα που διανύουμε αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.


Αυτό είναι το κλίμα. Και πρέπει κανείς να δράσει άμεσα. Έκανα κάποιες προτάσεις, πέταξα κάποιες ιδέες, έχω και κάποια άλλα πράγματα στο νου μου αλλά επιφυλάσομαι προς το παρόν. Κάποια στιγμή θα τα βάλω όλα στο χαρτί και θα φτιάξω μια σχετική διακήρυξη. Για την ώρα ας μείνουμε στα ερωτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: