Το βιβλίο περιλαμβάνει
* Μια μυθιστορηματική εξιστόρηση των γεγονότων της 35-ετίας 1975-2010
* Μια σημερινή πρόταση διεξόδου γύρω από το μεγάλο θέμα της τέως βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου
Όπως λέει και ο υπότιτλος του βιβλίου αυτή είναι και η τελευταία ελπίδα του Πειραιά για ένα καλύτερο αύριο.
.
Παρόντες ήταν και με τίμησαν εμένα και το βιβλίο οι εξής επίσημοι:
* Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Γιάννης Διαμαντίδης,
* ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γρηγόρης Νιώτης,
* ο βουλευτής Πειραιά κ. Δημήτρης Καρύδης,
Μηνύματα μου έστειλαν οι βουλευτές Δημήτρης Λιντζέρης και Μανώλης Μπετενιώτης που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν ο ένας γιατί είναι τραυματισμένος και κληνήρης και ο άλλος γιατί είχε να προεδρεύσει στη Βουλή σε επιτροπή (για το Βατοπέδι).
Παρόντες επίσης ο δήμαρχος Δραπετσώνας κ. Αλ. Χρυσός που μίλησε κι όλας στην εκδήλωση και οι πρώην δήμαρχοι Κερατσινίου και Κορυδαλλού κ.κ. Γιώργος Χάσκας και Στέφανος Χρήστου
* Υπήρχαν και πολλοί άλλοι επώνυμοι όπως ο Πρόεδρος των Ποντίων κ. Ποιμενίδης κλπ. αλλά και πλήθος φίλων και βιβλιόφιλων που γέμισαν το θέατρο. Γιώργος Χατζόπουλος, Τάσος Μαυροφιδόπουλος, Ζαχαρίας Ζούπης, Ξένια Φωτίου, Ειρήνη Μαρούπα, Σταύρος Κυραμαργιός, Θοδωρής Μιχαλαργιάς, Μιχάλης Ασημόπουλος, Βασίλης Ταουξής, Ντίνος Γουρουντής, Γιώργος Αλβανός, Γιώργος Πετρίδης, Κώστας Τρέχας και ένα σωρό άλλοι διακριθέντες στους τομείς της κοινωνίας, της πολιτικής, της επιστήμης κλπ. ήταν παρόντες. Και φίλοι πολλοί, ο Πάνος, η Δήμητρα, ο Δημήτρης και η Βάσια, η Κική και η Μαρία, ο Σταύρος, συνάδελφοι από το σχολείο, πρώην συμμαθητές, οι φίλοι μου από τον Δήμο (που οργάνωσαν και κράτησαν και την εκδήλωση),όλοι θα άξιζαν να αναφερθούν αλλά ήταν 130 παρόντες αυτοί που μέτρησα σε μια στιγμή και ο κατάλογος θα μακρύνει. Τους ευχαριστώ όλους που ήρθαν και τίμησαν κι εμένα και το βιβλίο μου και μου άρεσε που άκουσαν επί 1,5 περίπου ώρα ομιλητές ή ερωταποκρίσεις χωρίς να φύγει κανείς, ούτε για τσιγάρο (πλήν 2-3 εξαιρέσεων βέβαια)
.
Την παρουσίαση έκαναν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Κώστας Χλωμούδης και Θοδωρής Πελαγίδης, ο επί 20-ετία δήμαρχος Κερατσινίου κ. Δημήτρης Σαράφογλου και ο συγγραφέας κ. Θωμάς Σίδερης..
Το βιβλίο έχει 360 σελίδες και στο οπισθόφυλλό του αναφέρει τα εξής:
«Βιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας- Κερατσινίου:
Το μαλακό υπογάστριο του Πειραιά. Ως το 1975 τα εργοστάσια ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι του τοπίου αλλά και των ψυχών των κατοίκων της γύρω περιοχής που έβρισκαν σε αυτά μαζικά εργασία και επομένως μέσα για την δύσκολη επιβίωση. Η πόλη άρχισε να διεκδικεί την ανάκτηση των ακτών της από το 1989 όταν διατυπώθηκε για πρώτη φορά το σχέδιο και αίτημα για τη δική μας ανάπλαση.
Μια εκπληκτική δεκαετία 1991-1999 πέτυχε τρέχοντας με καταιγιστικούς ρυθμούς την εδραίωση του οράματος το 1993 με τη δημιουργία της Πρότυπος ΚΤΑΕ, το 1997 με την θεσμοθέτηση πολεοδομικών αρχών και το 1999 με το κλείσιμο του εργοστασίου Λιπασμάτων μετά από 90 χρόνια λειτουργίας.
Ύστερα ήρθε η κόπωση και η εποχή της αδράνειας. Για να φτάσουμε στο αδιέξοδο όταν μετά τις φωτιές του 2007 οι συνειδήσεις άλλαξαν και οι δρόμοι των θεσμικών φορέων και των πολιτών χώρισαν. Οι ακραίοι της «τσιμεντοποίησης» και οι ακραίοι της «πράσινης ακτής» απειλούν να στείλουν την ανάπλαση «δέκα χρόνια πίσω».
Το βιβλίο αυτό του Γ.Τσιρίδη, που ήταν και ο ίδιος πρωταγωνιστής στις εξελίξεις της περιόδου 1975-2010, έρχεται για να δώσει το μήνυμα ότι η ελπίδα συνεχίζει να υπάρχει και το όραμα της δικής μας ανάπλασης είναι ακόμα ζωντανό»
.
Ο Θοδωρής Πελαγίδης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιά γράφει:
"Το βιβλίο του Γιώργου Τσιρίδη είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο μιας ολόκληρης περιοχής, μιας ολόκληρης εποχής. Ξεκίνησε ως μεταπτυχιακή διπλωματική που επέβλεψα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς αλλά γρήγορα εξελίχθηκε από ένα λεπτομερές και αναλυτικό δοκίμιο σε ένα γενικότερο και συνολικότερο όραμα για την ανάπλαση και την ανάπτυξη μιας ολόκληρης πόλης. Η ανάκτηση του θαλασσίου μετώπου της, για την οποία αγωνιά, γράφει και τεκμηριώνει ο Τσιρίδης, είναι στην πραγματικότητα η ανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα της πόλης, η ανάκτηση του μέλλοντός της".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου