Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Πραγματοποιήθηκε η Πορεία προς τα Λιπάσματα

Η πορεία που είχε οργανώσει η Πρωτοβουλία για Ενιαίο Άλσος πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13-4-08 το μεσημέρι όπως είχε προγραμματιστεί.
Έγραψα αυτό το σχόλιο-ρεπορτάζ γυρνώντας από την Πορεία αλλά ξέχασα να πατήσω το "Δημοσίευση" με αποτέλεσμα να μείνει εκτός του μπλογκ. Το δημοσιεύω έστω και κάπως αργά σήμερα.
Συγκεντρώθηκαν λοιπόν περίπου 200 διαδηλωτές μπροστά στο Δημαρχείο. Οι περισσότεροι ήταν άτομα από όλο το λεκανοπέδιο, ευαισθητοποιημένα σε ανάλογες καταστάσεις, κυρίως από την Αριστερά (κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική) με ισχυρή εκπροσώπηση και από την πόλη μας, έκαναν μια πορεία στους δρόμους της Δραπετσώνας φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της δημιουργίας ενιαίου πάρκου πρασίνου στον χώρο της πρώην βιομηχανικής ζώνης και κατέληξαν στη παραλία των Λιπασμάτων. Εκεί ήταν από εκδρομικά έως ρομαντικά καθώς ο χώρος είναι φανταστικός και όποιος βρεθεί εκεί αντιλαμβάνεται τη σημασία του και για τη πόλη του Πειραιά [πόσο μάλλον της Δραπετσώνας] αλλά και για όλο το λεκανοπέδιο. Μια στάση έγινε στο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή όπου έγινε από μέρους μου και μια σχετική ενημέρωση.
Είναι εντελώς ΠΑΡΑΛΟΓΟ και ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ το γεγονός ότι παρά το ότι η αναφορά του Διόδωρου του Σικελιώτη δείχνει καθαρά ότι ΑΥΤΟΣ είναι ο χώωρος του μνημείου, τα Λιπάσπατα κατάφεραν με την πολιτική τους και το χρήμα τους να ενσπείρουν αμφιβολίες και πολύ κόσμος να αναρωτιέται αν το μνημείο είναι εκεί ή αν πρόκειται απλά για Δραπετσωνίτικηυ προπαγάνδα.
Και είναι εντελώς ΑΝΟΗΤΟ που η Δημοτική Αρχή δεν προχωρά την πρόταση που της κατέθεσα από τον Νοέμβριο του 2007 για μελέτη αξιοποίησης του χώρου και για θεμελίωση της άποψης ότι πρόκειται για Αρχαιολογικό Χώρο ώστε να χαρακτηριστεί σαν τέτοιος και επίσημα από το ΚΑΣ [κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο]
Θαύμασαν όλοι το φανταστικό τοπίο αλλά και τον υπέροχο χώρο που μπορεί πραγματικά να μετατραπεί σε πηγή ζωής για τους κατοίκους του ευρύτερου Πειραιά αλλά και ολόκληρης της Πρωτεύουσας και η πορεία έληξε. Εγώ πάντως το ευχαριστήθηκα πολύ και για την επόμενη φορά σας το συνιστώ.
Κάποιες ιδέες έπασαν, βρήκανε αυτιά πρόθυμα να ακούσουν και πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν. Τα αναφέρουμε:
* Α.- Το επόμενο ραντεβού αυτής της παρέας και όλων όσοι θα προστεθούν ώστε να την μεγαλώσουν, θα είναι μάλλον στις 5 Ιουνίου [μέρα του Περιβάλλοντος] και ίσως τότε πέσει και κάποιο τείχος από αυτά που απέκλεισαν την πόλη μας από την θάλασσά της για έναν ολόκληρο αιώνα.
* Β.- Θα δημιουργηθεί πιθανότατα ένα Συντονιστικό Όργανο [με συμμετοχή της Παμπειραϊκής, της Πρωτοβουλίας, Συλλόγων και Κινήσεων, του ΣΥΝ αλλά και με την παράταξη του ΚΚΕ να συμμετέχει και αυτή κάτω από κάποιο όνομα συλλόγου] που θα φροντίσει να φέρει το θέμα μπροστά στην επικαιρότητα.
* Γ.- Θα υπάρξει ένας συντονισμός με τα ανάλογα κινήματα για ελεύθερους χώρους [Ελληνικό, Γουδή κλπ.] σε ολόκληρη την Αττική

Δεν υπάρχουν σχόλια: