.
Εδώ και αρκετό καιρό τώρα έχω συνέχεια ασχολίες διάφορες (συνήθως μαθήματα) και έχω πάντα να γράψω κάτι, είτε αυτό είναι εργασία, είτε άσκηση, είτε ένα κάποιο άλλο γραπτό, που επείγει.... Το μπλογκ μένει παραμελημένο, έστω κι αν είναι παρά πολύ λίγοι οι επισκέπτες-αναγνώστες που μπορούν να το διαπιστώσουν κάτι τέτοιο.
.
Γενικώς το θέμα που κυριαρχεί στη σκέψη μου και στις κουβέντες που κάνω είναι το νόημα (το μη νόημα για την ακρίβεια) της ζωής γενικώς. Από τη μια το γεγονός ότι είμαστε πολύ μικροί μέσα στο τεράστιο σύμπαν που μας περιβάλει κι από την άλλη είμαστε πολύ μεγάλοι συγκρινόμενοι με την απεραντότητα του κενού που συναντάμε βυθοσκοπώντας μέσα μας.
.
Η κουβέντα δεν έχει ούτε κι αυτή νόημα αλλά θα αναφέρω μερικά νούμερα και θα σταματήσω εδώ.
.
Το σώμα μας αποτελείται από δέκα εις την δεκάτη τετάρτη κύτταρα, δηλαδή εκατό τρισεκατομμύρια κύτταρα. Το κάθε κύτταρο αποτελείται από δέκα εις την δωδεκάτη μόρια, δηλαδή από ένα τρισεκατομμύριο μόρια. Στο σώμα μας κουβαλάμε περίπου εκατό επτακισεκατομμύρια μόρια. Και το κάθε μόριο είναι ένα τεράστιο κενό με μια μικρότατη ελαχιστότατη μάζα στο κέντρο του, το πρωτόνιο, σαν ένας κόκκος άμμου στο κέντρο ενός πορτοκαλιού και στην περιφέρεια αυτού του κενού στρέφονται κάτι ηλεκτρόνια που πρακτικά δεν έχουν μάζα καθόλου. Και το πρωτόνιο στο μέσο αποτελείται από κάτι νουκλεόνια που είναι συνδυασμοί των κουάρκς για τα οποία δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα και ούτε καν μπορούμε να τα υπολογίζουμε σαν μάζες, τα ονομάζουμε μάλιστα "αρώματα". Δεν είναι ύλη, είναι πιθανότητες να κινείται κάτι.....Το ηλεκτρόνιο-τίποτα περιστρέφεται σε μια τεράστια απόσταση γύρω από ένα πυρήνα-σχεδόν τίποτα, και όλα αυτό το σύμπλεγμα λέγεται μόριο. Εκατό επτακισεκατομμύρια από αυτά είναι το "εμείς".
.
Η Γη γυρνάει με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο γύρω από τον ήλιο. Γυρνάει τόσο γρήγορα που σε δέκα δευτερόλεπτα κάνει την απόσταση Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Αλλά κι ο ήλιος γυρνάει γύρω από το κέντρο του γαλαξία με ταχύτητα περίπου διακόσια χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Κι ο γαλαξίας γύρω από τα σμήνη γαλαξιών με ταχύτητα μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Όλη μαζί η ταχύτητα με την οποία κινούμαστε εμείς το "ακίνητο" σημείο αναφοράς είναι περίπου πεντακόσια χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Κάθε ένα δευτερόλεπτο κάνουμε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη και αυτή η ταχύτητα είναι κάπου το 1% της ταχύτητας του φωτός. Η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων και των σωμάτων που υπάρχουν στο σύμπαν κινείται περίπου με αυτή την μικρή ταχύτητα που την θεωρούμε ακινησία και με βάση αυτή μετράμε τον χρόνο. Μιλάμε για ηλικία του σύμπαντος γύρω στα 20 δισεκατομμύρια χρόνια για εμάς που κινούμαστε με το 1% της ταχύτητας του φωτός. Για ένα φωτόνιο που κινείται με την ταχύτητα του φωτός ο χρόνος που πέρασε από την έναρξη της δημιουργίας του σύμπαντος είναι πολύ διαφορετικός, πολύ πιο μικρός.
.
Τέλος πάντων κάπως έτσι είναι ο κόσμος όπως τον αντιλαμβανόμαστε στις αρχές του 21ου αιώνα. Είναι λίγο τρομακτική η εικόνα, ε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου