Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Να χαρακτηρισθούν ως διατηρητέα κάποια κτήρια στη Δραπετσώνα

Η Δραπετσώνα έχει ένα παρελθόν. Αυτό της προσδίδει την ταυτότητά της και γι αυτό αξίζει να το διατηρήσει.
Το παρελθόν αυτό μπορεί να είναι ένας σωρός από κομμάτια και θρύψαλα από την αρχαιότητα ή σκόνη από τον Μεσαίωνα ή απομεινάρια και σβησμένες καμινάδες ενός πιο πρόσφατου παρελθόντος. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι το πρόσωπο, είναι η ταυτότητα της πόλης.
Ένα κομμάτι αυτού του παρελθόντος είναι κάποια διατηρητέα και κάποια διατηρήσιμα κτήρια και χώροι τα οποία θα καταγράψουμε σε αυτές τις σελίδες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Τέτοιο πιο πρόσφατο παρελθόν είναι τα διατηρητέα στα Λιπάσματα και συγκεκριμένα το Κτίριο (Μουσείο) Κανελλόπουλου, το πρώην Γυαλάδικο, το Κτίριο Ηλεκτροπαραγωγής, τα Σφαγεία, ο Υδατόπυργος κλπ.).
Επίσης είναι τα διατηρητέα στην ΑΓΕΤ που είναι αρκετά αλλά δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμα.
Το Γυψάδικο ανήκει σε αυτή την κατηγορία ενώ τα Βούρλα γκρεμίστηκαν και απλά θα μείνει εκεί ένα μνημείο.
Πρέπει σύντομα να χαρακτηριστούν ως διατηρητέες και οι Αγροτικές Αποθήκες ώστε να μην γκρεμιστούν και να κοπεί κάθε σκέψη και όρεξη της Αγροτικής Τράπεζας για αξιοποίησή τους με χρήση άλλη από εκείνη που έχει σήμερα ο Δήμος (γυμναστήριο)
Επίσης κάποιες ή κάποια από τις σεισμόπληκτες πολυκατοικίες στον Αγ. Διονύση μπορεί να διατηρηθεί ως πολιτιστικό κέντρο και για στέγαση συλλόγων της Δραπετσώνας κλπ.
Χωρίς κάποια διατηρητέα κτήρια (όσο γίνεται περισσότερα) η Δραπετσώνα θα μείνει ένας τόπος χωρίς χαρακτήρα, χωρίς ομορφιά. Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από τις τοπικές και ευρύτερες αρχές ώστε να ενταθούν και οι ανάλογες προσπάθειες

Δεν υπάρχουν σχόλια: