Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Πήγα στα εγκαίνια της πλατείας "Κοσκινά" (πρώην "ευφραιμίδη")

.
Πήγα τις προάλλες στα εγκαίνια της πλατείας Κοσκινά. Είναι η πλατεία που τόσο καιρό ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ την ονομάζαμε "πλατεία στο τρίγωνο ευφραιμίδη". Από που κι ως που ένα τέτοιο όνομα!!! Λεγόταν μέχρι πρόσφατα έτσι επειδή για πολύ καιρό το "τρίγωνο" άκρο της πλατείας το λέγαμε "τρίγωνο απέναντι στο φαρμακείο του Ευφραιμίδη" και από εκεί έμεινε το όνομα "τρίγωνο Ευφραιμίδη". Κουφό εντελώς!
Τώρα έχει το όνομα του δημάρχου "θρύλου" για την πόλη και ΔΙΚΑΙΩΣ! Το έργο το οραματίστηκε πρώτος ο Χατζόπουλος που χαρακτήρισε πράσινο την περιοχή, όμως η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε επί Χρονόπουλου όταν βγήκε και απόφαση για απαλλοτριώσεις (που δεν προχώρησαν). Επί Χρονόπουλου αγοράστηκαν τα πρώτα οικόπεδα, έγιναν και ανταλλαγές για να φύγουν εγκαταστάσεις και γκρεμίστηκαν εγκαταλειμένα οικήματα. Ο χώρος ελευθερώθηκε και εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ (με πρωτόκολλο συνεργασίας) για την κατασκευή της πλατείας. Ωστόσο το έργο δεν ξεκίνησε και επί Αραβιάδη δεν προχώρησε. Τώρα με τον Χρυσό μπήκε στο πρόγραμμα και κατασκευάστηκε επί τέλους. Θα μπορούσε να λέγεται και πλατεία Χατζόπουλου, ακόμα και πλατεία Χρονόπουλου. Αν μάλιστα φύγουμε από τον Χρονόπουλο και πάμε στους αποθαμένους, θα μπορούσε να λέγεται και "Τουλουμτζή" μια κι εκεί είχε τα γραφεία του ο Γιάννης από το 1974 ως τον θάνατό του. Πιο καλά θα ήταν να λεγόταν πλατεία "Ηετίων" ή πλατείς "κρεμυδαρούς" ή πλατεία "Προσφύγων". Απρόσωπα, γεωγραφικά,ιστορικά ονόματα, τα μόνα που θα μπορούσαν να κοντράρουν τις φωτογραφίες αγαπημένων δημόσιων προσώπων.
.
Πολύς κόσμος πάντως στα εγκαίνια. Τουλάχιστον 600 άτομα προσήλθαν σε μια γιορτή εγκαινίων που δεν συνηθίζεται, η οποία όμως αποδείχθηκε, έτσι, πολύ πετυχημένη και πολιτικά αποδοτική για τον Δήμαρχο. Ήρθε και ο Μητροπολίτης Πειραιά και μαζί του όλοι οι παπάδες της Δραπετσώνας, οπότε γέμισε ράσο και ψαλμωδία η Πλατεία.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: