Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ντομικιν Στρως Καν, ο 60-φεύγας που έβαλε κάτω μια 30-ρα και τη βίασε! Για μια ακόμη φορά: Πιάσ' το αυγό και κούρευ' το!

Γάλλοι λιμπερτίνοι και Αμερικάνοι πουριτανοί

από το Blog του Ν. Δήμου  (εγώ το πήρα από το Δραπετσίνι)

Η περιπέτεια του Στρως-Καν έχει βαθιές ρίζες. Μια ματιά στην εικόνα του δικαστηρίου τις επιβεβαίωνε. Το προφίλ του εισαγγελέα και το πρόσωπο της δικαστίνας ήταν μέσα στην Αμερικανική πουριτανική παράδοση – μου θύμισαν τον κλασικό πίνακα American Gothic του Grant Wood.
Απέναντι στο κοσμοπολίτικο, επικούρειο, σχεδόν συβαριτικό πρόσωπο του Στρως Καν, δύο σφιγμένοι και αυστηροί εκπρόσωποι της Αμερικάνικης Law and Order. Δεν καταδίκασαν μόνο τον κατηγορούμενο – στο πρόσωπό του εξευτέλισαν όλη την ευρωπαϊκή κουλτούρα της ανοχής και της ελευθεριότητος, της αναθεματισμένης permissiveness των Ευρωπαίων. Καταδίκασαν το “gay Paree” των twenties – εκεί που πήγαιναν οι Αμερικανοί εμιγκρέδες για να ξεσαλώσουν – αλλά και να δημιουργήσουν. (Τι έλεγε ο Όσκαρ Ουάλντ; «Οι καλοί Αμερικανοί, όταν πεθαίνουν, πάνε στο Παρίσι»).
Δεν αντιλέγω ότι οι πράξεις που φέρεται να διέπραξε ο κατηγορούμενος είναι ειδεχθείς. Αυτές ήταν επαρκής λόγος για να τον δικάσουν και καταδικάσουν. Αλλά όχι για τον εξευτελισμό. Όχι για την πρωτοφανή σε Αμερικανικά δικαστήρια άδεια τηλεοπτικής μετάδοσης της διαδικασίας. Όχι για τις χειροπέδες.
Κάπου οι πουριτανοί ένοιωσαν απειλούμενοι από το ελευθέριο πνεύμα του Σαντ και των άλλων διάσημων λιμπερτίνων του 18ου αιώνα. Κι αποφάσισαν να το πολεμήσουν με όλα τους τα όπλα…
.
Ωραία η κριτική του στυλ αμερικάνων και ευρωπαίων από τον Νίκο Δήμου. Συμφωνώ απόλυτα.
Πρόκειται όμως για μια υπόθεση του στυλ;
Ή τον τυλίξανε σε μια κόλλα χαρτί;
Και μόνο η κατηγορία είναι αρκετή για να τον καθαρίσουνε από το ΔΝΤ (αφού κι αν ακόμα διέφευγε δεν θα μπορούσε να μπαίνει στις ΗΠΑ που είναι και η έδρα του οργανισμού ως καταζητούμενος και φυγάς)
Και μόνο η κατηγορία είναι αρκετή για να τον κρατάνε μέχρι να γίνει η δίκη! (ποιος θα δικαστεί; ο ΝΣΚ ή η αφροαμερικάνα;)
Δηλαδή πήγε να την βιάσει και η κοπέλα, που τόσο πολύ πειράχτηκε, δεν αντιστάθηκε ούτε ώστε να του προκαλέσει κάποιες αμυχές; Αυτή 30-τόσο κι εκείνος 60-φέυγα; Είναι βέβαιοι ότι ένας 60-φέυγας μπορεί να βιάσει μια 30-ρα;
Αν όμως πει ότι του την έστησαν, θα μείνει καμιά 20ρια χρόνια φυλακή!! Τρέχα γύρευε δηλαδή! Πιασ' το αυγό και κούρευ' το που λέει κι ο φίλος μου ο Λάκης. Μόνη ελπίδα ο Ομπάμα. Να δει ότι κάτι έγινε (που να του έχει διαφύγει) και να βγει να πει συγνώμη παιδιά, δεν θα ξαναγίνει! Όπως με το Ισραήλ. Όπου λογικά θα έχει ήδη βρει τον μπελά του. Ο αντιπρόεδρος κοιμήθηκε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: