Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Σχόλια για το πρόβλημα των σκουπιδιών που από ό,τι φαίνεται θα μας πνίξουν τα προσεχή χρόνια.

.
Αντιγράφω ένα μέρος από σημερινή δημοσίευση στο μπλογκ του Μάνου. Αντιγράφω ολόκληρο το κομμάτι που αφορά στην αποκομιδή σκουπιδιών. Μετά έχει προτάσεις γενικές, εξετάζει το πρόβλημα της κερατέσς κλπ. Όποιος θέλει μπορεί να τα διαβάσει στη διεύθυνση ΜΑΝΟΣ που υπάρχει στα διπλανά Links.
Το τμήμα που μας ενδιαφέρει είναι αυτό:

σκουπίδια... πάλι

Το πρόβλημα της αποκομιδής και της διαχείρισης των σκουπιδιών, αρχίζει αργά αλλά σταθερά να γίνεται εφιάλτης.
Όχι στο δήμο μας. Όχι μόνο στο δήμο μας. Σε όλους τους δήμους.
Ο ΧΥΤΑ Φυλής, πέρα από το γεγονός ότι είναι κορεσμένος, ως δυο χρόνια ζωής του δίνουν ακόμη, αποτελεί ήδη πολεμική ζώνη. Όταν δεν συγκρούονται μεταξύ τους οι «ομάδες ανασκαφών» που ψάχνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να πωληθεί, κάποιος θα βρεθεί κάτω από τις ερπύστριες των μηχανημάτων για να συνθλιβεί και να αρχίσουν νέες συγκρούσεις.
Όταν δεν κλείνει λόγω των συνηθισμένων αφορμών που αφορούν στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, κλείνει γιατί υπάρχει πόλεμος, ανταλλαγεί πυροβολισμών, συγκρούσεις ομάδων, θάνατοι ρακοσυλλεκτών.
Και όσο η οικονομική κρίση σπρώχνει περισσότερους ανθρώπους στο περιθώριο, τόσο η χωματερή θα γίνεται μήλο της έριδος μεταξύ τους. Ένα πεδίο επιβίωσης, που ενδεχομένως για κάποιους να είναι και πεδίο πλουτισμού. Δεν υπάρχει, και πως άλλωστε, ένδειξη για το ύψος του τζίρου που δημιουργεί η περισυλλογή χρήσιμων αντικειμένων μέσα από τα άχρηστα σκουπίδια.
Το υψηλό ενδιαφέρον όμως επενδυτών για την ανακύκλωση, μπορεί να δημιουργήσει υπόνοιες για το ύψος αυτού του τζίρου που σήμερα είναι στα σπάργανα, στα χέρια συμμοριών.
Ένα το κρατούμενο λοιπόν.
Τι θα κάνουμε σε λίγο με τα σκουπίδια μας που θα μένουν στους δρόμους επειδή δεν θα υπάρχει μέρος να μεταφερθούν; Επειδή η διαχείριση τους δεν θα είναι εφικτή;
Η αποκομιδή, είναι το άλλο πρόβλημα.
Χρόνια τώρα, πολλές τετραετίες και με πολλές διαφορετικές δημοτικές αρχές, ο τρόπος ήταν σταθερός. Προσλήψεις συμβασιούχων, έκτακτων κλπ. Μόλις άρχιζε να δημιουργείται πρόβλημα, ο κάθε δήμαρχος προσλάμβανε κόσμο και κουτσά στραβά έκανε τη δουλειά του.
Ο προσλήψεις απαγορεύτηκαν Οι συμβασιούχοι ολοκληρώνουν τις συμβάσεις χρόνου που έχουν και δεν επαναπροσλαμβάνονται ούτε αντικαθίστανται Απλώς φεύγουν, αφήνοντας κενό. Ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου εργασίας ώστε να εξοικονομηθούν δυνάμεις, ο ίδιος όγκος σκουπιδιών να μαζευτεί από λιγότερο προσωπικό με άλλα λόγια, απλώς καθυστερεί την ορμή καθόδου, την πορεία προς το μαύρο μας το χάλι.
Με τον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε την αποκομιδή, δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε καλλίτερη καθαριότητα.
Δυστυχώς, σταθερά θα βλέπουμε να χειροτερεύει η κατάσταση, παρ’ όλο που πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά σε ανταποδοτικά δημοτικά τέλη.

Τι καταλαβαίνουμε από όλα αυτά;
Με δεδομένο ότι ο Μάνος περνάει κάθε φορά με λεπτό και χειρουργικό τρόπο τις θέσεις ή τα προβλήματα της δημοτικής αρχής, το συμπέρασμα είναι ότι:
Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε καλλίτερη καθαριότητα!

Δυστυχώς, σταθερά θα βλέπουμε να χειροτερεύει η κατάσταση!
 
Πρώτο δικό μας σχόλιο ήταν η υπογράμμιση των δύο τελευταίων προτάσεων.
Δεύτερο δικό μας σχόλιο: Πολύ καλή και έξυπνη κίνηση οι ταμπέλες πάνω στους κάδους που πληροφορούσαν ότι για το σκουπιδομάνι έφταιγαν τα Λιόσια. Όμως μετά τις ταμπέλες θα πρέπει να μαζεύονται τα σκουπίδια. Αυτό απ' ό,τι φαίνεται από τα σχόλια του Μάνου είναι κάπως δύσκολο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: