Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Καλή διάθεση στην αρχή αλλά δύσκολη η συνέχιση της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής καθώς η λύση κάποιων προβλημάτων γίνεται όλο και πιο δύσκολη αλλά όλο και πιο επιτακτική!

.
Όπως το λέει ο τίτλος της ανάρτησης
Καλή διάθεση στην αρχή αλλά δύσκολη η συνέχιση της προσπάθειας
για πολλά από τα θέματα που πιάνει η Δημοτική Αρχή του Τζανή
Και κυρίως ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ορισμένα κατεπείγοντα ζητήματα!

Ο δήμαρχος παραπονέθηκε πρόσφατα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι βιάζονται όσοι τον κριτικάρουν για την αργοπορία σε μερικά θέματα δεδομένου ότι είναι μια διοίκηση 3,5 μόνο μηνών και έχει μαζί με όλα τα άλλα να αντιμετωπίσει την απειρία της και τον Καλλικράτη.
Λογικά όλα αυτά, και γι αυτό κι εγώ συχνά έχω ζητήσει να μην βιάζεται η αντιπολίτευση στην κριτική της, γιατί οι παραπάνω λόγοι είναι πραγματικοί και δικαιολογούν μια πίστωση χρόνου. Έχουμε λοιπόν χρόνο να δούμε τι θα γίνει με τη ΔΕΗ, την Ανάπλαση, το Κέντρο Υγείας, τον ΟΛΠ κλπ. Οι όποιες καθυστερήσεις (στη δράση ή στην ενημέρωση) για μένα δικαιολογημένες. Με τα προβλήματα όμως που κινδυνεύουν να γιγαντωθούν, έχει βρεθεί καμιά λύση;
Εξηγούμαι:

ΠΡΟΒΛΗΜΑ Νο 1: Τι θα γίνει με την καθαριότητα;
Σύντομα συνταξιοδοτούνται καμιά 40-ριά υπάλληλοι του ευρύτερου τομέα της καθαριότητας. ποιοι θα τους αντικαταστήσουν; Έχουν γίνει ενέργειες για εποχιακούς, οχταμηνίτες κλπ.; Προτίθεται η δημοτική αρχή να αφήσει το επίπεδο καθαριότητας να πέσει χαμηλά με δικαιολογία τα προβλήματα στα Λιόσα; Είχα τονίσει ότι ήταν καλή ιδέα οι κάρτες στους κάδους που εξηγούσαν ότι δεν φταίει η δημοτική αρχή αλλά κάποια στιγμή οι κάρτες θα βγουν και τότε θα πρέπει η πόλη να είναι καθαρή. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθούν εργαζόμενοι για να την καθαρίσουν ή μηχανισμοί (που δεν ξέρω αν μπορούν να στηθούν) ή να ανέβει η παραγωγικότητα (με νέα μέσα παραγωγής) πράγμα που το βλέπω δύσκολο. Κάτι όμως πρέπει να γίνει και το βάρος πέφτει ολόκληρο στη Διοίκηση, για να μην πω στον δήμαρχο αποκλειστικά.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ Νο 2: Τι θα γίνει με τα οικονομικά;
Οι πόροι από την Κεντρική Εξουσία στραγγίζουν, τα δημοτικά τέλη δεν αυξήθηκαν, τα έξοδα δεν μειώθηκαν σχεδόν καθόλου, η δήθεν "καλλικρατική οικονομία" δεν φαίνεται στον ορίζοντα, τα χρέη παραμένουν χρέη, τα ελλείμματα των δύο πρώην δήμων προστέθηκαν και το άθροισμά τους αποτελεί το έλλειμμα του νέου δήμου ... τι θα γίνει με το ζήτημα αυτό; Υπάρχει μια οποιαδήποτε, έστω και ουτοπική, έστω και παλαβή σκέψη για αύξηση εσόδων. Υπάρχει προοπτική μείωσης των δαπανών; Ως πότε παλληκάρια θα ζούμε στα στενά;

ΠΡΟΒΛΗΜΑ Νο 3: Τι θα γίνει με τις προσλήψεις;
Κάπου κάπου, βλέποντας τα γραφεία τύπου, τους συμβούλους, τους βοηθούς των στελεχών κλπ. (δεν ισχύει βέβαια για όλους) αναρωτιέται κανείς αν αυτή η δημοτική αρχή έχει συνειδητοποιήσει πόσο δύσκολοι καιροί έρχονται... Και υπάρχουν οι προσλήψεις που θα γίνουν αναγκαίες για καθαρισμούς, στελέχωση υπηρεσιών κλπ. Και θα υπάρξουν και ανάγκες από νέες δράσεις στο μέλλον. Τι θα γίνει με την μαύρη τρύπα που έχει ανοίξει; Θα την κλείσει ο δήμος έγκαιρα ή ο θα περιμένει να βρεθεί πρώτα στη δύσκολη θέση και μετά θα ψάχνει για διέξοδο;

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Θέλετε και άλλα; Είπαμε, για κάποια υπάρχει δικαιολογημένη πίστωση χρόνου. Για τα παραπάνω όμως δεν υπάρχει χρόνος. Αν στραβώσουν τότε όλα θα πάνε στραβά και μια δημοτική αρχή που ξεκίνησε πολλά υποσχόμενη θα πάει κατά διαβόλου. Γι αυτό πρέπει επειγόντως να βρει λύσεις!
Αναρωτιέμαι όμως αν έχει συνειδητοποιήσει η δημοτική αρχή (σαν σύνολο) τα προβλήματα ή μήπως το κάθε ένα μέλος της ψάχνει με (καλές έστω προθέσεις) να φέρει σε πέρας τη μικρή αποστολή που του έχει ανατεθεί ενώ τα μεγάλα προβλήματα χρονίζουν χωρίς κανείς να τα αναλαβάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: