Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό;

.
Στο μπλογκ της ΠΡΩΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ανήρτησα ένα κείμενο σχετικό με τα δημοτικά τέλη. Βασισμένη η απλή ανάλυσή μου στα νούμερα που περιέχει η εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του νέου καλλικρατικού δήμου δείχνει ορισμένα πράγματα που καλό είναι να τα ξέρουμε όλοι:

Πρώτα από όλα, ρίχνουμε μια ματιά στα ΕΣΟΔΑ:

Τα αναμενόμενα έσοδα του δήμου από δημοτικά τέλη θα ανέλθουν στα 14 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,6 εκ. ευρώ προέρχονται από τη δημοτική ενότητα Δραπετσώνας και τα 9,4 εκ. ευρώ προέρχονται από τη δημοτική ενότητα Κερατσινίου, ισχύει δηλαδή η σχέση ένα προς δύο 1:2, σε κάθε τρεις δραχμές που θα μπαίνουν στο ταμείο του δήμου από την ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ φορολόγηση των δημοτών και των επιχειρήσεων στον δήμο, η μία δραχμή θα έρχεται από τη Δραπετσώνα και οι δύο από το Κερατσίνι, αν και σε κάθε επτά δημότες που θα συναντάμε στο δρόμο μας ο ένας θα είναι από τη Δραπετσώνα και οι έξι από το Κερατσίνι. Η αναλογία πληθυσμού είναι 1:6, η αναλογία εσόδων 1:2
.
Για να βεβαιωθούμε ότι η αναλογία 1:6 ισχύει και για τους εργαζόμενους (αφού κάποιος ίσως θα νόμιζε ότι η Δραπετσώνα ως έχουσα πόρους θα είχε προσλάβει και υπερβολικό προσωπικό) ρίχνουμε μια ματιά στα ΕΞΟΔΑ:

Στα έξοδα του λογαριασμού δημοτικών τελών, προβλέπονται 6,9 εκ. ευρώ για προμήθειες, υλικά, εργασίες κλπ. και 7,1 εκ. για μισθοδοσίες της υπηρεσίας καθαριότητας των δύο πρώην δήμων. Από τα 7,1 εκ. ευρώ μισθοδοσιών το 1,1 εκ. ευρώ αφορά σε εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας της Δραπετσώνας και τα 6 εκ. ευρώ σε εργαζόμενους της υπηρεσίας καθαριότητας Κερατσινίου, δηλαδή η αναλογία 1:6 του πληθυσμού, τηρείται και στο προσωπικό.

.
Θα αναρωτηθεί κανείς: Δηλαδή πληρώνουν οι Δραπετσωνίτες ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ τέλη από τους Κερατσινιώτες;
ΟΧΙ! αντιθέτως μάλιστα, πληρώνουν κάτι λιγότερο (1,58 ευρώ ανά μέτρο το χρόνο οι Δραπετσωνίτες και 1,63 ευρώ ανά μέτρο το χρόνο οι Κερατσινιώτες περίπου 3% περισσότερο)
Η εξήγηση αυτού του φαινομένου οφείλεται στην ύπαρξη μεγάλων βιομηχανιών (εκτάσεων) στη Δραπετσώνα που φορολογούνται βαριά (5-πλάσιο τέλος σε σχέση με των κατοικιών) και οι οποίες μεγάλες περιουσίες συνεισφέρουν στη Δραπετσώνα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων.
Συγκεκριμμένα:
Από τα 4,6 εκ. ευρώ Εσόδων από τέλη της Δραπετσώνας, το 1 εκ. ευρώ περίπου προέρχεται από τις κατοικίες, δηλαδή ποσοστό 22% περίπου του συνόλου προέρχεται από τους δημότες, ενώ οι μεγάλες βιομηχανίες συνεισφέρουν στη Δραπετσώνα πάνω από 3 εκ. ευρώ ποσοστό κοντά στο 75%
Αντιθέτως, από τα 9,4 εκ. ευρώ Εσόδων από τέλη του Κερατσινίου, τα 5,5 εκ. ευρώ προέρχονται από τις κατοικίες, δηλαδή ποσοστό περίπου 58%  ενώ οι μεγάλες βιομηχανίες συνεισφέρουν στο Κερατσίνι λιγότερο από 2 εκ. ευρώ ποσοστό κοντά στο 21%

Μερικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγω στο μπλογκ της ΠΡΩΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

1.- Ο βασικός αιμοδότης και χρηματοδότης του νέου καλλικρατικού δήμου είναι η Δραπετσώνα με τα μεγάλα εργαστάσιά της που φορολογούνται ισχυρά. Στο Κερατσίνι οι κατοικίες (και συνεπώς οι κάτοικοι) είναι πολλές και τα έσοδα του δήμου προέρχονται από αυτούς.


2.- Στη Δραπετσώνα ο δήμος στηριζόταν οικονομικά στα έσοδα από το μεγάλο κεφάλαιο ενώ στο Κερατσίνι στηριζόταν στα έσοδα από τα φτωχά στρώματα του πληθυσμού.


3.- Οι μέχρι τώρα δημοτικές αρχές της Δραπετσώνας αποδείχτηκαν όλες μαζί κατώτερες των περιστάσεων αφού με τέτοιο "θησαυρό" στα χέρια τους κατάφεραν να έχουν χρέη. Ο Ρέντης, που είναι μια αντίστοιχη με τη Δραπετσώνα περίπτωση, έχει περισσεύματα αρκετών εκ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: