Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Έχει ο θεός!

Το παρακάτω κείμενο το έγραψα στο μπλογκ της ΠΡΩΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ αλλά το μεταφέρω εδώ όπου σκέφτομαι να κρατήσω την επικοινωνία με όσους με διαβάζουν. Θα κρατήσω αυτό το μπλογκ και το μπλογκ της Ανάπλασης για τα θέματα που έχουν σχέση με τη φυσιογνωμία της πόλης.
Αντιγράφω λοιπόν το παρακάτω κείμενο από την ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ και στο μέλλον θα συνεχίσω να καταχωρώ εδώ. Όσοι με έχουν σε LINK σαν ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ή γενικά με έχουν σε κάποιον άλλο σύνδεσμο (ακόμη και στο Η ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ ΣΗΜΕΡΑ), ας βάλουν αυτή τη διεύθυνση καλύτερα για να με βρίσκουν.

Γ. Τσιρίδης:   http://protikinisi-gt.blogspot.com/

Ανάπλαση: http://anaplasibzdrapetsonas.blogspot.com/


ΕΚΛΟΓΕΣ, ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ
.
Αν γίνουν εκλογές σε ένα ή δύο περίπου μήνες, αυτό θα σημαίνει πιθανότατα ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει την αναγκαία συνδρομή των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα των Γερμανών στην προσπάθεια αποφυγής της χρεοκοπίας, άρα θα οδηγηθούμε έτσι κι αλλιώς στην αναδιάρθρωση του χρέους και ίσως στην επιστροφή στη δραχμή.
.
Στην περίπτωση αυτή τα εισοδήματα θα διατηρηθούν ή θα αυξηθούν κι όλας, αλλά η αγοραστική μας δύναμη θα συρρικνωθεί καθώς θα υπάρξει κύμα μεγάλης ακρίβειας. Η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται γιατί το κράτος θα πρέπει να ισοσκελίζει τους λογαριασμούς του μη ελπίζοντας πλέον σε δανεικά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να χαμηλώνουν το κόστος παραγωγής για να γίνονται ανταγωνιστικές. Η υποτίμηση θα βοηθάει τις εξαγωγές μόνο αν η μείωση του κόστους από την υποτίμηση πηγαίνει στην μείωση της τιμής των προϊόντων και όχι σε νέες αυξήσεις κόστους εργασίας (δηλαδή μισθούς και προσλήψεις).
.
Θα επικρατήσει ένα ψυχολογικό κλίμα ηττοπάθειας και απογοήτευσης. Για πολλά χρόνια η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει από αυτή την κατήφεια. Η τάση φυγής στο εξωτερικό θα ενισχυθεί και η Ελλάδα ως προορισμός για τουρισμό με καρπούζι και χωριάτικη θα ανακτήσει μεγάλους αριθμούς τουριστών. Θα μας έρχονται τουρίστες για μερικούς μήνες και θα φεύγουν επιστήμονες, επιχειρηματίες και εργάτες για δεκαετίες. Φυσικά τα λαμόγια θα μένουν εδώ. Οι ευκαιρίες δεν θα λείπουν τώρα μάλιστα που θα χαλαρώσει ο ευρωπαϊκός και διεθνής έλεγχος.
Ακόμα και θέματα εθνικής ασφάλειας (και κυριαρχικών δικαιωμάτων) μπορούν να στραβώσουν καθώς μια "τοπική αναταραχή" με Τουρκία ή Σκόπια κλπ. δεν θα προβληματίζει την Ευρώπη ιδιαίτερα (το ευρώ θα μένει αλώβητο). Εξ άλλου και οι εξοπλισμοί θα είναι προβληματικοί όχι μόνο λόγω έλλειψης πιστώσεων (δανεικών) αλλά και λόγω της υπερβολικής ακρίβειας όλων των ειδών των όπλων όταν το νόμισμά μας είναι η δραχμή.
.
Τα είπα μαύρα, αλλά μαύρα θα είναι. Σε περίπτωση χρεοκοπίας θα φτάσουμε άνετα και εύκολα στον στόχο του μεγάλου κεφαλαίου που για τη χώρα μας προβλέπει μισθούς γύρω στα 500-600 ευρώ, όπως δηλαδή περίπου στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Εμείς αποτελέσαμε μια ΙΣΤΟΡΙΚΗ εξαίρεση αλλά τώρα θέλουν να μας επαναφέρουν στα κιλά μας. Και το προσπαθούν μέσω του μνημονίου αλλά δεν τους βγαίνει εντελώς. Πάλι κάτι μένει. Οι μισθοί στο δημόσιο συμπιέστηκαν από το 2.000 ευρώ που ήταν (περίπου και εννοείται μεικτά) στο 1.600 σήμερα και στο 1.300 αύριο αλλά στο 600 (που θα πει 460 καθαρά όπως πρόβλεπε και το ΚΚΕ εδώ και ένα χρόνο τώρα) δεν θα φτάσουν παρά μόνο δια μέσου χρεοκοπίας, επιστροφής στη δραχμή και κατόπιν μιας "γενναίας" υποτίμησης. Και όπως φαίνονται τα πράγματα εκεί μας σπρώχνουν. Και εμείς προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά. Στην τελευταία μεγάλη πορεία στην Αθήνα είδα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους πρόθυμους να φτύσουμε τους Ευρωπαίους και να ξαναγυρίσουμε στη δραχμή. Λίγο ακόμα και θα περάσει αυτή η ψυχολογία σε ολόκληρο τον λαό οπότε η εκδίωξή μας από την ευροζώνη θα είναι ακόμα πιο εύκολη αφού θα συνοδευτεί και με ιδεολογική υποστήριξη. Θυμάστε τη χούντα που έφυγε περήφανα από το Συμβούλιο της Ευρώπης; Άλλο να σε διώχνουν ευγενικά ή απότομα κι άλλο να τσαντίζεσαι μόνο σου και να φύγεις χτυπώντας και την πόρτα πίσω σου. Το πράγμα έτσι γίνεται ευκολότερο για τους οικοδεσπότες που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι Γερμανοί.
.
Θα μου πεις, και τι να κάνουμε; Αδιέξοδο!
  • Ή ο Γιωργάκης θα μας πάει σιγά-σιγά και χωρίς να το καταλάβουμε στα χίλια ευρώ καθαρά στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (στον δρόμο αυτό ξέρετε κανένα καλύτερο από τον ΓΑΠ και τον Παπακωνσταντίνου; Τουλάχιστον αυτοί μιλάνε καλά τα αγγλικά)
  • Ή ο Σαμαράς και ο Τσίπρας θα μας πάνε απότομα και με τυμπανοκρουσίες λίγο πιο κάτω (γιατί, και για τον δρόμο αυτόν ξέρετε κανένα καλύτερο; ο ένας θα μας σώσει σε ενάμιση χρόνο και ο άλλος θα μας εξηγήσει γιατί καλύτερα φτωχός παρά ατιμασμένος!)
  • Τρίτος δρόμος είναι το πατριωτικό μέτωπο κατά των αστών, η συμπαράσταση στους 300 (της Βουλής ή της Υπατίας;) και το κίνημα δεν πληρώνω. Άντε γεια!
Όλα τα παραπάνω δεν είναι ανάλυση της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης του έθνους. Απλά, κάτι τέτοιες ώρες νιώθω το κενό πληροφόρησης που υπάρχει. Σαν λαός συνεχίζουμε να είμαστε χαζός λαός. Κινούμαστε με βάση το συναίσθημα, την ψυχή, και όχι τη λογική, το μυαλό. Τόσο καιρό στη χώρα μας δεν έγινε μια ΣΟΒΑΡΗ συζήτηση για το τι σημαίνει χρεοκοπία. Τι θα κοστίσει, τι καλό και τι κακό θα φέρει. Τι σημαίνει ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ. Ποιες θα είναι οι συνέπειες στην καθημερινότητά μας. ΤΙΠΟΤΑ. Κάποιοι λένε: Η Βραζιλία έφερε το ΔΝΤ και τα κατάφερε. Άλλοι λένε, στην Αργεντινή τους πήραν με ελικόπτερα για να σωθούν από την οργή του λαού. Στην Ουγγαρία έτσι και στη Ρωσία αλλιώς. Καμιά σοβαρή κουβέντα για τίποτα. Μόνο κορώνες και ηρωικές κραυγές. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημόσιας ζωής. Και φυσικά το γεγονός ότι είμαστε λαός χωρίς παρελθόν και χωρίς μέλλον. Γιατί το παρελθόν που θεωρούμε δικό μας ούτε καν το γνωρίζουμε, και το μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι εξελίξεις ούτε που μας νοιάζει, αρκεί το παρόν να είναι βολικό και για αύριο "έχει ο θεός". Ποιος θεός ρε θεόμουρλοι, και τι έχει ιδιαίτερο για να σας δώσει εσάς αυτός ο μπαγάσας που είναι και θεός των Γερμανών και των Τούρκων και όλων ταυτόχρονα; Γιατί να σας φροντίσει εσάς περισσότερο από τα άλλα του παιδιά;
.
Βρε ούστ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: